Tomas Tissarinen Venetsiakisan voittoon
Kokkolan keilahalliJulkaistu: 25.09.2023 17.55

Sunnuntaina saatiin päätökseen kauden ensimmäinen Erikoiskisa Kokkolan Keilahallissa. Kilpailu oli perinteinen Venetsiakisa, jota on pelattu jo vuodesta 1985. Venetsiakisaa on pelattu yleensä hieman vaikeimmalla radanhoidolla, mutta tänä vuonna oli poikkeus. Radanhoitona käytettiin 42 pitkää hoitoa, missä reunat palauttivat selvästi, ja sisälinjastakin pallo pysyi taskun puolella pienelläkin ”kahvaamisella”. Helpolla radanhoidolla ei ollut suurta merkitystä suorituksien määrässä, mikä oli samalla tasolla viime vuosiin nähden. Karsintaa keilattiin kuuden viikon ajan ja suorituksia kertyi 190, joista eri keilaajia oli 95. Karsinnan parhaimmasta tuloksesta vastasi Suomen kärkijoukkoon kuuluva Teemu Putkisto, tuloksella 1510. Teemu löysi vasta kolmannessa erässään oikean välineen ja linjansa, missä hän meinasi myös toistamiseen voittaa paikkomestarin. Teemulla oli ainoastaan 1 tyhjä pelissään, mikä tuli neljänteen sarjaansa, kympin ylimääräiseen. Teemu voitti paikkomestarista 1000 € joitain vuosia sitten Venetsiakisan yhteydessä.

Tämän vuoden karsinta rajaksi nousi 1377, minkä keilasi CPS:n ”värikäs” poika Henri Rantala. Tuloksella finaaliin selviytyi 16 keilaaja, sekä ”erikoispaikoilla” 8 muuta. Turbosarjalla finaaliin vaadittiin ainoastaan 252 ja 247.

Sunnuntain finaalissa keilattiin aluksi 6 sarjaa am. pelitavalla, jonka jälkeen 8 parasta jatkoivat Round-Robin peleihin. Finaalin 24 keilaajasta 2 olivat estyneet. Matti Knutar ja Henri Rantala, joten finaali kamppailtiin 22 keilaajan voimin.
Heti finaalin ensimmäisessä sarjassa nähtiin kovia tuloksia. WRB:n liigapelaajat Simon Tissarinen ja Riku-Petteri Kivelä aloittivat vakuuttavasti, 289 ja 278 pisteen sarjoilla. Myös muita kovia sarjoja nähtiin heti alussa. Finaalin edetessä ”kenttä” muuttui paikoin haastavaksi, eri linjojen ja pallovalintojen myötä. Jatkopeleihin vaadittiin 1321. Parhaimmat tulokset ensimmäiseen osioon pelasivat veljekset Tomas ja Simon Tissarinen 1445 ja 1411. Muut jatkoon menijät olivat Tomi Laukkanen, Teemu Putkisto, Jonne Kaisku, Oskari Sällinen, Riku-Petteri Kivelä ja Santeri Pulkkinen. Ensimmäinen ulkona oli Valtter Verronen tuloksella 1309.

Ensimmäisessä pelissä nähtiin heti 300 pisteen sarja, minkä keilasi Riku-Petteri Kivelä, Jonne Kaiskua vastaan. Kivelä pelasi loistavasti fressillä Venetsiakisan hoitoa. Karsinnassa 251 ja finaalissa 278 ja 300. Myös Simon Tissarinen pelasi jälleen kovan sarjan alkuun. 279 pisteen sarjalla ja voitolla Putkistoa vastaan hän ohitti veljensä Tomaksen, noustessaan kärkipaikalle hetkeksi. Kolmannessa pelissä Tomas löysi jälleen vireen 279 sarjalla ja siitä eteenpäin finaali oli nuoremman Tissarisen heiniä. Viimeisessä pelissä kohtasivat veljekset t Tomas ja Simon. Tomas ei antanut yhtään siimaa isoveljelleen, voittaen pelin 257-235. Tomas voitti kaikki vastustajansa ja pelasi 1651 Round-Robin peleihin, millä hän voitti kisan lähes ylivoimaisesti. Muista sijoista oli tasaista taistelua. Kivelä pelasi viimeisessä pelissään Pulkkista vastaan 255, millä hän nousi miltei Simonin ohi. WRB kaksikon eroksi jäi ainoastaan 18 pistettä, Simonin hyväksi. Kärkikolmikosta vielä huomautettavaa, että he pelasivat reaktiiveillä koko pelinsä 😉

Venetsiakisan yhteydessä nähtiin 3 täydellistä sarjaa. Ensimmäisen treban pelasi Aatu Tapanimäki heti ensimmäisellä viikolla 17.8. Toisen 300 sarjan keilasi Jani Soukka 21.9 ja kolmannen Kivelä finaalissa.

Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistujille.

teksti: Mikael Tuomisalo
kuvat: Mikael Tuomisalo